Διαδικασία Συμμετοχής για Erasmus Placement

Το πρόγραμμα ERASMUS PLACEMENT από το 2007 αποτελεί δράση του εκπαιδευτικού ευρωπαϊκού προγράμματος Δια Βίου Μάθηση / Lifelong Learning Programme (LLP) / ERASMUS και υποστηρίζει την κινητικότητα φοιτητών με τοποθέτηση για πρακτική άσκηση σε επιχειρήσεις, ερευνητικά κέντρα ή άλλους οργανισμούς κατάρτισης σε ευρωπαϊκές χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα LLP/ERASMUS. Το πρόγραμμα παρέχει οικονομική ενίσχυση στους φοιτητές -όχι πλήρη κάλυψη- διαφορετική για κάθε χώρα.

Η διάρκεια συμμετοχής είναι από 3 έως  12 μήνες. Σκοπός του προγράμματος είναι η απόκτηση επαγγελματικής εμπειρίας σχετικής με το αντικείμενο σπουδών καθώς και η γνωριμία και η κατανόηση των οικονομικών και των πολιτισμικών συνθηκών των άλλων ευρωπαϊκών χωρών

ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα πρακτικής άσκησης ERASMUS PLACEMENT έχουν όλοι οι εγγεγραμμένοι φοιτητές του ΤΕ.ΠΑ.Κ, πλήρης φοίτησης  σε προπτυχιακό, μεταπτυχιακό, και διδακτορικό επίπεδο καθώς και όσοι εκπονούν διδακτορική διατριβή. Οι φοιτητές δικαιούνται να συμμετέχουν στο πρόγραμμα και από το πρώτο έτος σπουδών τους ενώ όσοι βρίσκονται στο τελευταίο έτος φοίτησης τους ή είναι επί πτυχίω, πρέπει απαραιτήτως να διατηρούν την φοιτητική ιδιότητα καθ’ όλη την διάρκεια της πρακτικής άσκησης.

Φοιτητές οι οποίοι έχουν μετακινηθεί τα προηγούμενα χρόνια στο πλαίσιο του προγράμματος ERASMUS είτε σε προπτυχιακό, είτε σε μεταπτυχιακό/διδακτορικό επίπεδο για σπουδές, δικαιούνται να συμμετάσχουν δεύτερη φορά στο ERASMUS για πρακτική άσκηση.

 

Πού μπορώ να κάνω πρακτική άσκηση;

Σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης: Αυστρία (AT), Βέλγιο (BE), Βουλγαρία (BG), Γαλλία (FR),  Γερμανία (DE), Δανία (DK),  Εσθονία (EE), Ηνωμένο Βασίλειο (UK), Ιρλανδία (IE), Ισπανία (ES), Ιταλία (IT), Κύπρος (CY), Λετονία (LV), Λιθουανία (LT), Λουξεμβούργο (LU), Μάλτα (MT), Ολλανδία (NL), Ουγγαρία (HU), Πολωνία (PL), Πορτογαλία (PT), Ρουμανία (RO), Σλοβακία (SK), Σλοβενία (SI), Σουηδία (SE), Τσεχία (CZ), Φινλανδία (FI).
Αλλά και στις χώρες του ΕΟΧ: Ισλανδία (IS), Λιχτενστάιν (LI), Νορβηγία (NO), Ελβετία (CH), καθώς και στις υπό ένταξη χώρες Τουρκία (TR), Κροατία (HR).

Επιλέξιμοι Φορείς Κατάρτισης θεωρούνται κάθε μορφής επιχειρήσεις δημοσίου ή ιδιωτικού ή κοινωνικού τομέα ανεξάρτητα από το μέγεθος ή τη δραστηριότητα (π.χ. ερευνητικά κέντρα, πανεπιστήμια, εταιρείες, νοσοκομεία, βιομηχανίες κ.λπ.)

Μη επιλέξιμοι Φορείς Κατάρτισης ;

Οργανισμοί και οι άλλους φορείς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οργανισμοί οι οποίοι διαχειρίζονται προγράμματα της Ε.Ε: ο κατάλογος διατίθεται στον ιστότοπο ec.europa.eu/institutions/index.en.ht

ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Η κινητικότητα φοιτητών για πρακτική άσκηση έχει ως στόχο:

  1. Να βοηθήσει τους φοιτητές να προσαρμοστούν στις προϋποθέσεις της αγοράς εργασίας σε όλες τις χώρες της Ε.Ε
  2. Να δώσει τη δυνατότητα στους φοιτητές να αναπτύξουν συγκεκριμένες δεξιότητες, συμπεριλαμβανομένων των γλωσσικών δεξιοτήτων, και να βελτιώσουν την κατανόησή τους όσον αφορά το οικονομικό και κοινωνικό γίγνεσθαι της εν λόγω χώρας στο πλαίσιο της απόκτησης επαγγελματική εμπειρίας
  3. Να προωθήσει τη συνεργασία μεταξύ των Ιδρυμάτων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και των επιχειρήσεων
  4. Να συνεισφέρει στην ανάπτυξη μιας ομάδας μελλοντικών επαγγελματιών καλά εκπαιδευμένων ανοικτό μυαλό και διεθνή εμπειρία.

Διαδικασία Συμμετοχής στο Πρόγραμμα.

Οι ενδιαφερόμενοι φοιτητές θα πρέπει να συμπληρώσουν το έντυπο συμμετοχής στο πρόγραμμα ηλεκτρονικά κατά τις καθορισμένες ημερομηνίες.

Με την λήξη της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων, ο Λειτουργός του γραφείου Κινητικότητας Erasmus, καταθέτει στους ακαδημαϊκούς συντονιστές ERASMUS των τμημάτων, τις αιτήσεις για την τελική επιλογή. Τα τμήματα επιλέγουν από τον κατάλογο υποψηφίων τους φοιτητές που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα, βασιζόμενα στα πιο κάτω κριτήρια:

  • Ακαδημαϊκή επίδοση (σύμφωνα με την αναλυτική βαθμολογία έκαστου φοιτητή)
  • Ξένη γλώσσα (πιστοποιητικό γλωσσικής επάρκειας ή βεβαίωσης παρακολούθησης μαθημάτων της επίσημης γλώσσας του πανεπιστημίου/φορέα/οργανισμού  Φιλοξενίας).
  • Ειδικά επιστημονικά ενδιαφέροντα του φοιτητή ή της φοιτήτριας (π.χ. η ευκαιρία για παρακολούθηση μαθημάτων που δεν προσφέρονται στο ΤΠΚ ή προηγουμένη τοποθέτηση ή/και περίοδος σπουδών στο εξωτερικό ή στην Κύπρο).
  • Όποιο άλλο κριτήριο θεωρηθεί σημαντικό εκ μέρος του τμήματος.

Εφόσον επιλεγείτε από το τμήμα σας, το τμήμα σας αποστέλλει τα πρακτικά επιλογής υπογεγραμμένα από τον πρόεδρο του τμήματος στο γραφείο Κινητικότητας Erasmus. Όσοι επιλέγονται για συμμετοχή από τα Τμήματα τους  θα ειδοποιηθούν από το γραφείο Erasmusκαι θα πρέπει άμεσα να αναζητήσουν φορέα/οργανισμό/πανεπιστήμιο υποδοχής.

Ο φορέας υποδοχής μπορεί να είναι Πανεπιστήμιο, Οργανισμός, Εταιρεία. Όσοι θα ήθελαν να αναζητήσουν εταιρείες/οργανισμούς/φορείς για πρακτική άσκηση μπορούν να συμβουλευτούν τους καθηγητές τους ή να πάρουν πληροφορίες από τις πιο κάτω διευθύνσεις ( οι οποίες δεν είναι εξαντλητικές ) αλλά και μέσα από προσωπική τους αναζήτηση:

www.iagora.net
www.placementuk.com
www.directemploi.com
https://www.facebook.com/ErasmusworkplacementUK?ref=br_tf#!/groups/176323255869432https://www.facebook.com/ErasmusworkplacementUK

http://viewer.zmags.com/publication/c9b7ae6b#/c9b7ae6b/5

Οι φοιτητές στέλνουν στους φορείς που επιθυμούν να μετακινηθούν αναλυτικό βιογραφικό σημείωμα κατά προτίμηση σε μορφήEuropass  http://europass.cedefop.europa.eu/el/documents/curriculum-vitae  περιγράφοντας το αντικείμενο/ειδικότητά τους και συνοδευτική επιστολή  καθώς και αλλά αποδεικτικά που να ενισχύουν την αίτηση τους  όπως αποδεικτικό γλώσσας ή πορτοφολιο (όπου εμπίπτει) ζητώντας να γίνουν δεκτοί για περίοδο τρίμηνης πρακτικής άσκησης. Οι φοιτητές που ενδιαφέρονται  να τοποθετηθούν για πρακτική άσκηση σε πανεπιστήμια μπορούν να επικοινωνήσουν με τα αρμόδια Γραφεία Erasmus/Διεθνών Σχέσεων των Πανεπιστήμιων Φιλοξενίας  στα οποία θέλουν να ενταχθούν. Επισημαίνεται ότι η τοποθέτηση σε πανεπιστήμιο αφορά μόνο την απόκτηση επαγγελματικής εμπειρίας με την συμμετοχή σε ένα συγκεκριμένο έργο ( διοικητικής ή ακαδημαϊκής φύσεως)  ή την παροχή βοηθητικής εργασίας στο πρόγραμμα διδασκαλίας ή σε ερευνητικό πρόγραμμα  συγκεκριμένου καθηγητή.

Σε περίπτωση που οργανισμός/εταιρεία/πανεπιστήμιο υποδοχής αποδεχτεί την κινητικότητα σας τα πιο κάτω έντυπα προσκομίζονται εκ μέρους των φοιτητών στο γραφείο Κινητικότητας Erasmus ΠΡΙΝ την έναρξη της περιόδου πρακτικής άσκησης και τουλάχιστον μέχρι τις 15 Μαΐου 2014 :

  1. Γραπτή αποδοχή του τμήματος σας ότι το αντικείμενο της πρακτικής άσκησης στον συγκεκριμένο φορέα, οργανισμό, εταιρεία, πανεπιστήμιο, συνάδει με το αντικείμενο των σπουδών και η μετακίνηση θα οδηγήσει στην απόκτηση επαγγελματικής εμπειρίας.
  2. Training Agreement and Quality Commitment – Συμφωνία Εκπαίδευσης και Κατάρτισης υπογεγραμμένη από όλα τα συμβαλλόμενα μέρη (δικαιούχο φοιτητή/τρια, συντονιστή Erasmus και οργανισμό, εταιρεία/ πανεπιστήμιο υποδοχής) και «Δέσμευση Ποιότητας» που καθορίζει τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις όλων των μερών.
  3. Ευρωπαϊκή Κάρτα Υγείας- για την οποία μπορείτε να αιτηθείτε στο Γραφείο του Πολίτη προσκομίζοντας τη βεβαίωση φοίτησης σας στο ΤΕ.ΠΑ.Κ
  4. Αντίτυπο Διαβατηρίου/Ταυτότητας
  5. Έντυπο ασφαλιστικής κάλυψης για την περίοδο που θα βρίσκεστε στο εξωτερικό.
  6. Φωτοαντίγραφο Τραπεζικού Λογαριασμού.
  7. Αντίγραφο εισιτηρίου με ημερομηνία αναχώρησης από Κύπρο και άφιξης στην Κύπρο.

Σημειώνεται ότι αφού προσκομιστούν τα πιο πάνω έντυπα υπογράφεται η Συμφωνία Χρηματοδότησης μεταξύ δικαιούχου και Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου και πραγματοποιείται η κινητικότητα. 

ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ

Το μηνιαίο ποσό της υποτροφίας εξαρτάται από τη χώρα υποδοχής και διαφοροποιείται κατ’ έτος. Τονίζουμε ότι η υποτροφία είναι συμπληρωματική και στοχεύει στο να καλύψει τις πρόσθετες δαπάνες που προκύπτουν εξ αιτίας της μετακίνησης και όχι όλο το κόστος διαμονής. Επιπλέον υποτροφίες που πιθανώς λαμβάνουν οι φοιτητές από εθνικές πηγές για σπουδές στην Ελλάδα διατηρούνται σε όλη τη διάρκεια της μετακίνησής τους στο εξωτερικό με την υποτροφία ERASMUS.

Πώς και πότε θα εισπράξω την υποτροφία;

Αφού ο φοιτητής φτάσει στον προορισμό του και προσκομίσει ηλεκτρονικά αντίγραφο της κάρτας επιβίβασης (-boarding pass-)  και υπογεγραμμένη δήλωση άφιξης από τον φορέα φιλοξενίας κατατίθεται στον λογαριασμό που έχει δηλώσει ο φοιτητής το 70% του συνόλου της υποτροφίας. Το υπόλοιπο 30% του ποσού κατατίθεται μετά την λήξη της περιόδου της πρακτικής και αφού ο υπότροφος υποβάλει στο αρμόδιο γραφείο ERASMUS την βεβαίωση του Φορέα Κατάρτισης για την ολοκλήρωση της πρακτικής άσκησης- Certificateof attendance–  μαζί με την τελική Έκθεση Πρακτικής- Final Report Form.

ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ

Το ΤΕ.ΠΑ.Κ οφείλει να παρέχει πλήρη αναγνώριση για την περίοδο πρακτικής άσκησης στο εξωτερικό, κατά προτίμηση μέσω του Ευρωπαϊκού Συστήματος Μεταφοράς και Συσσώρευσης Πιστωτικών Μονάδων ECTS. Η αναγνώριση θα βασίζεται στη συμφωνία πρακτικής άσκησης που εγκρίνεται από όλα τα μέλη πριν την έναρξη της περιόδου κινητικότητας. Στην ιδιαίτερη περίπτωση περιόδου πρακτικής άσκησης που δεν εντάσσεται στο πρόγραμμα σπουδών του φοιτητή, το ίδρυμα αποστολής θα παράσχει αναγνώριση τουλάχιστον καταγράφοντας την περίοδο αυτή στο Παράρτημα Διπλώματος παράγραφος 6.1 ή, εάν αυτό δεν είναι δυνατόν, στην αναλυτική βαθμολογία του φοιτητή. Επιπλέον ενθαρρύνεται η χρήση του εγγράφου κινητικότητας Europass.

ΔΙΑΜΟΝΗ

Η αναζήτηση στέγης γίνεται από τον ενδιαφερόμενο φοιτητή.
Συνήθως οι οργανισμοί φιλοξενίας προτείνουν κάποιες λύσεις, παρολαυτα οι δικαιούχοι έχουν την ευθύνη να τρέξουν το θέμα. Αν η πρακτική άσκηση γίνει σε πανεπιστήμιο ο δικαιούχος πρέπει να επικοινωνήσει με το αρμόδιο γραφείο ERASMUS του πανεπιστημίου υποδοχής για να ενημερωθεί για τις παροχές προς τους φοιτητές ERASMUS.

Μπορώ να ακυρώσω την μετακίνηση;

Αν για οποιονδήποτε λόγο ο φοιτητής αναγκαστεί να ακυρώσει τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα ERASMUS PLACEMENT τότε οφείλει να το δηλώσει αμέσως και να το αιτιολογήσει εγγράφως στο Γραφείο Κινητικότητας Erasmus. Ταυτόχρονα θα πρέπει να ενημερώσει και τον Φορέα Υποδοχής. Εάν ο φοιτητής βρίσκεται στο εξωτερικό και έχει ήδη εισπράξει το ποσό της υποτροφίας, οφείλει να επιστρέψει άμεσα τα χρήματα μετά από συνεννόηση με το Γραφείο Κινητικότητας Erasmus του ΤΕ.ΠΑ.Κ

Έντυπα:

Έντυπο Δήλωσης Συμμετοχής

Training Agreement and Quality Commitment

Συνεργαζόμενα Πανεπιστήμια/Διμερείς Συμφωνίες ανά Τμήμα

Χάρτης δικαιωμάτων και υποχρεώσεων φοιτητών Erasmus

Πινάκας Χρηματοδότησης

Final Report Form

Ακαδημαϊκή Υποστήριξη

Τμήμα

Συντονιστής

Τηλέφωνο/          Email

Γεωτεχνικών Επιστημών, Βιοτεχνολογίας και Επιστήμης Τροφίμων

Βασίλης Φωτόπουλος

25002418/

vassilis.fotopoulos@cut.ac.cy

Διαχείρισης Περιβάλλοντος

Θεόδωρος Ζαχαριάδης

25002304/

t.zachariadis@cut.ac.cy

Διοίκησης Ξενοδοχείων και Τουρισμού

Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος

25002358/

c.papadopoulos@cut.ac.cy

Εμπορίου, Χρηματοοικονομικών και Ναυτιλίας

Δημήτρης Κουρσαρος

25002373/

demetris.koursaros@cut.ac.cy

 

 

Νοσηλευτικής

Σωκρατης Σωκρατους

25002793/

sokratis.sokratous@cut.ac.cy

 

 

Επικοινωνίας και Σπουδών Διαδικτύου

Δήμητρα Μηλιώνη

25002722/

dimitra.milioni@cut.ac.cy

 

 

Πολυμέσων και Γραφικών Τεχνών

Δέσποινα Μιχαήλ

25002183/

despina.michael@cut.ac.cy

 

 

Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογιών Πληροφορικής

Μάριος Κασσινόπουλος

25002725/

m.kassinopoulos@cut.ac.cy

 

Μηχανολόγων Μηχανικών και Επιστήμης και Τεχνολογίας Υλικών

Γιώργος Κωνσταντινίδης

25002626/

g.constantinides@cut.ac.cy

 

 

Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Γεωπληροφορικής

Νικόλας Καθητζιώτης

25002727/

nicholas.kathijotes@cut.ac.cy